Kombi Bakımı
Kombi teknik bakımı konusunda Kama Teknik Tesisat Kombi Servisi olarak ankarakombicisi.com internet sitemiz üzerinden her türlü kombinin tamiri, bakımı petek temizliği hizmetleri yapılmaktadır. Kombi bakımı tüm üretici firmaların kullanım kılavuzlarında da önemle vurguladığı üzere kombilerin verimli ve tasarruflu çalışması için yılda en az bir kez yapılması gereken teknik bir bakımdır. Kombilerin kışlık bakımının geldiği, kombinin periyodik yıllık bakımının yapılması gerektiği, kombide bir problem ortaya çıktığında öncelikle bakımının yapılması gerektiğinin altı çizilmelidir. Kombi bakımını peteklerin ısıtmaması sorunu olarak ele almaktayız. Eğer petekler yeterli şekilde ısıtmıyorsa ve petek temizliği de yapıldığı halde ısıtma sorunu varsa Kombi bakımı kaçınılmaz seçenektir.
Kombi bakımı neden önemlidir?
Kombiler ısıtma amaçlı üretildiklerinden dolayı teknik bir cihaz bir makinedir. Her teknik cihazın olduğu gibi Kombilerin de bakıma ihtiyaçları vardır. İçinde suyun dolaştığı, doğalgazın yakıldığı yanma odasının bulunduğu, hidrolik parçaların suya yön verdiği, sirkülasyon pompası ile fan motorunun elektrikle çalıştığı ve tüm işlemlerin ana kart üzerinden yönetildiği bütünleşik ve kompakt bir ısıtma sistemidir.
Bakımı yapılmayıp uzun yıllar kullanılan Kombilerin ömürlerinin daha kısa olduğu, çıkacak arızalar sonucu müşteriyi Kombiyi tamir etmekle yeni bir Kombi almak arasında bırakacak dereceye getirdiğini gördüğümüzden dolayı kombilerin zamanında teknik bakımlarının yapılmasının önemli olduğunu belirtmeliyiz.
Bu açıklamalar doğrultusunda teknik olarak, Kombi bakımı, kombinin kullanım ömrü boyunca sorunsuz ve güvenli olarak çalışabilmesi için cihaz üreticisi tarafından belirlenmiş periyod ve içerikte yapılması gereken, ölçme, kontrol, parça değişim, temizlik gibi işlemlerin yapılmasıdır.
Bakım genel olarak bir makinenin çalışmasını aralıksız olarak sürdürebilmesi için yapılan işlemlerdir.
1- Plansız Bakım:
Eskiden makinelerde ancak arıza ortaya çıktıkça bakım ve onarım yapılmaktaydı. Bu nedenle onarım sırasında makinenin çalışmaması nedeniyle bir takım kayıplar ortaya çıkardı. Bu yöntemde ortaya çıkan arızalar zamanla diğer makinenin diğer parçalarına da yayılarak zarar verebilmekteydi. Günümüzde kullanılmayan bir yöntemdir.
Bu nedenle plansız bakımın dezavantajları nedeniyle, planlı bakım yöntemlerinin kullanımını zorunlu bir hale gelmiştir.
2-Planlı bakım:
— Periyodik Bakım (Koruyucu Bakım)
— Kestirimci Bakım (Uyarıcı Bakım)
— Proaktif Bakım (Önleyici Bakım) olarak üç grupta incelenir.
a-Periyodik Bakım (Koruyucu Bakım)
Bu bakım yönteminde, önceden belirlenen bir zaman periyodunda makine parçalarının bakım ve onarımları yapılmaktadır. Düzenli olarak makine üzerindeki bütün donanımlar gözden geçirilmekte ve tespit edilen arızalar giderilmektedir.
Bu yöntemde arızanın çıkması beklenmez. Sisteme daha önceden periyodik olarak yapılan bakım neticesinde olası arızaların önüne geçilir.
Kombi bakımı en iyi şekilde planlı bakım programı ile gerçekleştirilir.
Böyle bir program en az yıllık kontrol çizelgelerinden oluşur.
b-Kestirimci Bakım (Uyarıcı Bakım)
En yüksek verimi almak ve bakımdan kaynaklanan doğalgaz kayıplarını en aza indirmek için kullanılan yöntemdir. Bu uygulamada bakım maliyetlerinde çok önemli azalmalar sağlanmıştır.
Bu bakımdaki amaç kombinin çalışma durumları hakkında veriler alarak bu verilerin zaman içerisindeki değişimini incelemektir.
Kestirimci bakımda bir takım ölçüm cihazları kullanılır. Belli bir zaman aralığında alınan ölçüm sonuçları değerlendirilir. Bu ölçümler sonucu sistemde oluşabilecek arızalar önceden tespit edilerek gerekli işlemler yapılır.
Kestirimci Bakımın Avantajları
- Bakım süreleri ve kombinin arızalanma süreleri azalır.
- Zamanla oluşan küçük arızaların büyüyerek daha büyük sorunlar oluşturmasının önüne geçilir.
- Kombilerde oluşabilecek önemli arızalar, en alt seviyeye iner.
c-Proaktif Bakım (Önleyici Bakım)
Son yıllarda kullanılmaya başlayan yeni bir bakım yöntemidir. Proaktif bakımda amaç kombilerin arızalarını ortaya çıkarmak değil, başlangıçta arızanın ortaya çıkmasını önlemektir.
Burada kombinin çalışan parçalarında yapılacak değişiklikler ile arıza sebepleri ortadan kaldırılabilinir.
Dolayısıyla planlı periyodik kombi bakımı bu nedenle önem arzetmektedir. Çünkü, birçok problem ve arıza planlı bakımlar esnasında belirlenir ve planlı bakım ile bunların iyileştirilmesi
çabuktur ve maliyeti de düşüktür. Planlı bakım çalışmalarının yapılabilmesi ve sonuçların istenen
düzeyde iyi olabilmesi için mutlaka makinenin her bir parçasının kontrol altında olması gerekir. Parça
ömürleri arttırıldıktan ve parça ömürleri konusunda hassasiyet yakalandıktan sonra planlı bakım
faaliyetleri daha iyi sonuç vermeye başlar.
Kombi bakımı konusunda Kama Kombi Teknik Servisi olarak;
Kombinin kritik bakımları olarak adlandırılan bakımları yapılmaktadır: Bunlar normal hermetik kombiler için:
- Kombinin normal çalışması gözlenmekte ve kış ve yaz konumunda çalışması incelenmektedir,
- Varsa müşteri şikayetleri dinlenmekte,
- Baca incelenerek atık gaz ve temiz hava alışında bir problem olup olmadığı araştırılmakta,
- Hava akış anahtarının (prosestat) temizliği yapılarak fan motoruna ve bacaya bağlı olan hortumları da temizlenmektedir,
- Yanma odası açılarak yanma kollektörlerindeki deliklerin temizliği sert fırça vb. kullanılmadan dikkatlice yapılmaktadır,
- Yanma odasında bulunan ateşleme elektrodu ile iyonizasyon çubuğunun metal kısımları yumuşak fırça ile temizlenmekte ve ateşleme sonucu oluşan yanıklardan arındırılmaktadır,
- Kombide elektrikle çalışan fan motoru ile sirkülasyon pompasının çalışması kontrol edilmekte ve ölçü aleti ile sargıların omaj ölçümleri yapılarak sargılardaki olası arızalar tespit edilmektedir,
- Kombi pompasının çalışması izlenerek yığılmaya neden olup olmadığı belirlenmektedir,
- Kombinin sıcak su ile kalorifer arasında geçişi sağlayan üç yollu vananın yaz modunda çalışırken kalorifere su kaçırıp kaçırmadığı tespit edilmekte,
- Kombi sensörlerinin ve elektronik donanımının kontrolü sağlanmakta ve görsel olarak kablolarda yanma, ezilme vb. sorunlar ile tozlanma derecesi gözden geçirilmektedir,
- Kombi bakımının en önemli bölümü olan kalorifer dönüş filtresinin temizliği ile peteklerin ısıtma sorunu olup olmadığı, peteklerdeki suyun temiz olup olmadığı belirlenerek peteklerdeki muhtemel az ısıtma sorunları önceden belirlenmektedir,
- Bunların sonucunda Kombi tekrar çalıştırılmakta ve sorunsuz şekilde müşteriye teslim edilmektedir.
KAMA TEKNİK SERVİSİ olarak, yüksek teknik bilgi, Mesleki Yeterlilik Kurumu Doğalgaz Yetki Belgesi ile belgeli çalışan, müşteri memnuniyetini esas alan, gereksiz masraf çıkarmayan etik çalışma anlayışımızla, arıza önleyici bakış açısıyla Kombinin ileriki dönemlerde olası arızaları hakkında bilgi vererek müşteriyi bilgilendirme, servise ulaşım kolaylığı ile sorunlarınıza en kısa sürede çözüm bulma imkanı ile daima sizlerin hizmetinizde olmaya devam edeceğiz.
Kombi teknik bakımı yanında kombinin uzun süreli çalışması sonucu yıpranan önemli parçalarına ağır bakım hizmeti de verilmektedir. Ayrıntılı bilgi için 0 539 660 22 79 no.lu telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Kombi bakımını faydaları nelerdir?
Isıtma sisteminize yapılacak düzenli bakım, cihazınızın ve tesisatınızın ömrünü uzatır. Kombinizin bakımı yapılarak daha verimli ve daha sorunsuz çalışması sağlanır. Bu sayede, verimli çalışan kombinin tüm kapasitesinden yararlanarak yakıt tasarrufu elde edilir.
Servisini verdiğimiz Kombi markaları;
- Demirdöküm, Baymak, ECA, Ferroli, Vaillant, Buderus, Viessman, Bosch, Falke, DolceVita, Ariston, Airfel, Protherm, Immergas, Termoteknik