Kombi Bakımında Neler Yapılır?

Verimli ısınmanın, daha az doğalgaz faturası ödemenin aracı olarak bilinen ve tavsiye edilen yoğuşmalı kombiler evlerimizin vazgeçilmez ürünlerinden. Yoğuşmasız kombiler ise, bir çok Avrupa Birliği ülkesinde 26 Eylül 2015’ten bu yana yasaklanmış durumda. Peki bu iki kombi türünün arasındaki farkı gerçekten biliyor musunuz?

Kombilerdeki “Verimlilik Değeri” nedir?

Verimlilik, bir kombinin yaktığı birim doğalgaz başına verdiği ısı miktarını ifade eder. Bu anlamda doğru kombi kullanmak verimlilik ile eşdeğerdir. Bir kombinin verim değeri, tüketilen yakıtın hangi oranda ısıya dönüştüğünü gösterir. Yoğuşmasız (konvansiyonel) kombilerin verim değerleri hiçbir zaman yüzde 100’e ulaşamazken, yoğuşmalı kombiler harcadıkları enerjinin bir kısmını tesisata tekrar geri verdiklerinden, verimleri yüzde 100’ün üzerinde değerler ile ifade edilir.Kısacası, yoğuşmalı kombiler yüksek verim değerlerine sahiptir. Sıradan bir yoğuşmalı kombi ile yoğuşmasız (konvansiyonel) kombi arasındaki ortalama verim farkı yüzde 20’dir. Avrupa’da birçok ülkede düşük verim ve çevreci değerleri nedeniyle konvansiyonel kombi kullanımı 26 Eylül 2015’te yürürlüğe giren ERP düzenlemesi ile yasaklanmıştır.

Yoğuşmalı kombiler ile konvansiyonel kombiler arasındaki önemli farklar şunlardır:

1. Düşük Yakıt Tüketimi = Tasarruf
Yoğuşmalı kombiler gaz/hava ön karışımlı (premix) tasarımları sayesinde, bu özelliğe sahip olmayan kombilere göre çok daha ideal yanma değerlerine sahiptirler. Isıtma ihtiyacına göre düşük ve yüksek sıcaklık aralığında bu karışım oranını muhafaza ederek tasarruf sağlamakla birlikte, daha az atık gaz salınımı yaparak diğer kombilere göre daha çevreci çalışırlar. Yoğuşmalı olarak belirtilen bir kombinin bu özelliği taşıması için “premix” özelliğine sahip olması şarttır.

Premix yoğuşmalı kombiler
Yoğuşmalı kombiler de kendi içinde ikiye ayırabiliriz. Premix (ön gaz/hava karışımlı) yoğuşmalı kombiler ve reküperatörlü (3 eşanjörlü) kombiler. Premix yoğuşmalı kombiler ön gaz/hava karışımı sayesinde en düşük gaz tüketimine sahip yoğuşmalı kombilerdir. 3 eşanjörlü yoğuşmalı kombileri ise konvansiyonel kombilerden ayıran tek özellik; atık gazının ayrı, ilave bir eşanjörden geçirilerek verimin arttırılmış olmasıdır. Ancak çalışma prensiplerine bakıldığında, üç eşanjörlü kombiler premix yoğuşmalı kombilerin verimine ulaşamazlar. Gerçek verim elde etmek için premix eşanjörlü kombiler tercih edilmelidir.

2. Yüksek Verim
Konvansiyonel kombiler en yüksek verim değerine ancak yüksek sıcaklıklarda (80°C) ulaşabilmektedir. 80°C değeri ise çok soğuk kış günleri veya tesisatta yetersiz radyatör kullanımı gibi hatalı durumlar dışında evlerimizde kullanmadığımız bir ısıtma değeridir. Bunun dışındaki mevsim sıcaklıklarında yoğuşmasız (konvansiyonel) kombilerin bacasından atılan atık gaz sıcaklığı 110-130 °C’ye ulaşmaktadır. Bacadan atılan bu yüksek sıcaklık, kombinizin harcadığı enerjinin/yakıtın bir kısmının bacadan dışarıya atıldığının kanıtıdır. Oysa yoğuşmalı kombiler, içlerindeki yapı sayesinde atık gazı bacasından tahliye etmeden önce atık gazın ısısını tesisatınıza geri kazandırır; böylelikle bacadaki atık gazın sıcaklığı 50-60°C’ye düşer ve buradaki enerji sisteme geri döndürülür. Bu nedenle de yoğuşmalı kombilerin verim değerleri (tesisatınıza verdiği sıcaklığın yaktığı enerjiye oranı) çok daha yüksektir. Yoğuşmasız (konvansiyonel) kombilerde verim ortalama yüzde 85-90 oranında iken, yoğuşmalı kombilerde bu oran yüzde 110’lara kadar ulaşır.

3. Daha Çevreci
NOx değeri, uluslararası standartlara göre hava kirliliğini ifade eden en önemli değerlerdendir ve hava kirliliğine sebep olan tüm cihazların bir NOx değeri mevcuttur. Yoğuşmalı kombilerde NOx seviyesi (atık gaz emisyonu) en düşük emisyon sınıfı olan 5. sınıftır. Yoğuşmasız kombilerde ise bu oran en fazla 3. Sınıf olabilir.

4. Daha sessiz
Düşük sıcaklıkta, kısmi yükte en yüksek verime sahip yoğuşmalı kombiler, eşanjörlerindeki özel iç yapıları ve fanlarındaki modülasyon özelliği sayesinde konvansiyonel kombilere göre çok daha sessizdirler.

 

ankara kombi bakımı, kombi tamiri, kombi su akıtıyor, kombi çalışmıyor, kombi teknik servisi, kombi tamir bakımı, kombi basınç göstergesi yükseliyor, kombi ısıtmıyor, kombi ateşlemiyor, kombi fan motoru çalışmıyor